2015. január 5., hétfő

Sós karamellás-mogyorós fánk



Amikor még Bordeaux-ban laktunk, a férjem egyik nap egy illatos kis labdaccsal állított haza. Azt mondta, hogy van egy kollégája (férfi!), aki minden hétfőre süt valamit a csoportnak, akikkel együtt dolgozik. A hétfő reggeli postaládában már rendszerint ott van a "Monday cake" című levélke, amiben bemutatja a süteményt, esetleg még a receptet is beírja.
Az éppen akkor aktuális Monday cake-ből nekem is hozott haza egyet, mert szerinte ezt nekem meg KELL kóstolnom. Hú, de igaza volt! A receptet el is kértem, és egy icipicit változtatva elkészítettem. Nem mondom, ez nem az a "két perc alatt összedobom" sütifajta, de megéri vele elbíbelődni, mert az íze felejthetetlen. Megjegyzem, a receptben szereplő karamell puding önmagában is megállja a helyét, pohárba öntve, kikanalazgatva..hmmm :)
A recept megtalálható a Kifőztük januári számában is.




Hozzávalók 10-13 darabhoz:
a tésztához:
60 ml víz
70 ml tej
3 közepes tojás
7 dkg liszt
6 dkg vaj
3 g cukor
1 csipet só

a mogyorós morzsához:
3 dkg liszt
3 dkg mogyoró
4 dkg vaj
2 csipet só
3 dkg cukor

a sós karamell pudinghoz:
16,5 dkg cukor
6 dl tej
6,5 dkg vaj
3/4 kávéskanál só
5 dkg étkezési keményítő
5 db tojássárgája

Elkészítés:

A pudinghoz 2,5 dkg cukrot összekeverünk a tojássárgákkal és az étkezési keményítővel. A maradék cukrot mély serpenyőbe öntjük és karamellizáljuk. Ha kész, levesszük a tűzről és apránként hozzáadjuk a tejet, a sót, és a vajat.Visszatesszük a gázra, és alacsony lángon simára keverjük. Ha kész, félretesszük kicsit hűlni, majd a keményítős tojáshoz dolgozzuk. Ismét visszatesszük a gázra és sűrű pudinggá főzzük. Ezután folpackkal lefedjük és teljesen kihűtjük.
A mogyorós morzsához a mogyorót száraz serpenyőben megpirítjuk, lemorzsoljuk a héját, majd ledaráljuk. Összegyúrjuk a többi hozzávalóval és két folpack között 0.5-1 cm vastagságúra kinyújtjuk. Felhasználásig a hűtőbe tesszük.
A tésztához a tejet, vizet, vajat és a cukrot alacsony lángon felforraljuk. Ha már forr, apránként hozzáadjuk a lisztet és ha már összeállt, 1 percig folyamatosan kevergetve szárítjuk. Áttesszük egy másik tálba, amihez hozzáadjuk az előzőleg habosra kevert tojást és alaposan eldolgozzuk. Habzsákba tesszük és sütőpapíros tepsire kb 3-4 cm átmérőjű halmokat nyomunk belőle.A mogyorós morzsatésztából és egy 3-4 cm átmérőjű pohárral/kiszúróval ugyanannyi korongot szúrunk ki, mint amennyi tésztánk van. Minden tésztakupac tetejére egy mogyorós korongot helyezünk, majd előmelegített, 195 °C-os sütőben 20-25 percig sütjük. Sütés közben, és utána kb 10 percig nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, mert a tészta összeesik.
A kész fánkokat teljesen kihűtjük, és nyomózsák segítségével alulról beletöltjük a pudingot. Kevés porcukorral megszórva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése